【海韵讲座】2019年第32期-基于激光雷达的三维目标检测及其在无人驾驶中的应用

讲座人:李军,厦门大学/滑铁卢大学教授

时间:2019年5月16日,星期四,19:00

地点:海韵行政楼C505

讲座摘要:无人驾驶是当前计算机视觉与信号与信息处理学科研究领域最具吸引力和最具挑战性的研究课题。未来,无论在L4和L5级无人驾驶车辆亟需的环境感知与高精地图技术方面,激光雷达均已成为必不可少车载传感器的辅助导航产品。然而激光雷达点云数据的复杂特性,又给环境感知与高精地图技术的研发带来极大的挑战。本讲座对这一挑战进行了系统的分析,根据其团队近5年的研究成果,较为全面地介绍了为解决三维目标检测这一前沿关键科学问题研发的激光雷达点云数据处理算法,特别是融入AI和深度学习算法的新检测技术,主要对室外路边三维柱状物、车辆、和没有卫星导航定位信号的地下停车场的三维目标检测提出了出了新颖可行的解决方案。通过展示在自采和公开点云数据集上比较多种算法的试验结果,定量地验证了自主研发技术的先进性。本讲座对从事三维目标检测和激光雷达点云数据处理以及关注AI和深度学习算法应用研究的师生具有参考意义。

主讲人简介:Dr. Jonathan Li is a full professor in geomatics and systems design engineering at the University of Waterloo, Canada. He has been the Dean, School of Information Science and Engineering at Xiamen University since 2011 while he takes a partial leave from the University of Waterloo. He is the founding member of Waterloo Artificial Intelligence Institute and the co-founder of two startup companies in Waterloo: Ecopia Tech and WatXtract.ai.

Prof. Li has co-authored more than 400 publications, including those in peer-reviewed IEEE journals and top AI conferences (CVPR, AAAI, IJCAI). He has made significant contributions in the fields of mobile mapping, LiDAR point cloud processing, and 3D object detection by co-editing an ISPRS book “Advances in Mobile Mapping Technology” (2007), co-authoring nearly 70 papers in mobile laser scanning published in ISPRS Journal of Photogrammetry and Remote Sensing, IEEE-TGRS, IEEE-TITS, IEEE-JSTARS, IEEE-GRSL, and PERS. He has received several prestigious awards from ASPRS (USA), RSPSoc (UK), CIG and CRSS (Canada), and Joint ISPRS/IAG/FIG Committee.

Prof. Li serves as Chair of ISPRS WG I/2 on LiDAR, Air- and Spaceborne Optical Sensing (2016-2020) and ICWG I/V on Mobile Scanning and Imaging Systems for two terms (2008-2012; 2012-2016). He also chairs the ICA Commission on Sensor-driven Mapping (2015-2019). He is Associate Editor of IEEE-TITS, IEEE-JSTARS, Canadian Journal of Remote Sensing, and Associate Editor-in-Chief of Sensors.